Blue Train Bike Club Zaanstreek/Waterland
Alles over ons avontuur tussen Argelès-Gazost en Plateau de Beille:
In 2018 heeft de vriendenploeg van 8 tm 15 september de Pyreneeën bezocht.                                              Hier alles over het avontuur en per dag een overzicht van de route, het verhaal, de foto's, films en cijfers
aankondiging
Bewegende beelden van deze tocht zijn hier te vinden.
Pyreneeen 2018
aankomstdag
route dag 1
route dag 2
route dag 3
route dag 4
route dag 5
route dag 6
Richard stoeit met Agnes
overzicht ritten
Aankomstdag
aankomstdag Op zaterdag 8 september vliegen we van Amsterdam naar Toulouse. We gaan vervolgens naar onze startplaats Argelès-Gazost waar we verblijven in L'Hôtel Villa Bon repos. In totaal kunnen we deze week 650 kilometer fietsen met 17.342 hoogtemeters.

Waarschijnlijk arriveren we rond de middag en kunnen we dus na de lunch al onze eerste tocht maken. Op deze dag beklimmen we een bekende berg uit de Tour de France: Hautacam. Argelès-Gazost ligt aan de voet van deze berg op 463 meter hoogte.
De klim is 17 km en gaat naar een hoogte van 1635 meter. Gemiddeld 6,8% en maximaal 10%. De klim is een leuke warming-up. Van kilometer 8 tot 11 zit een stevig stukje. Ook vlak voor de top zit een klein steil stukje.
We dalen langs dezelfde weg weer af.
In totaal is deze rit dus 34 km met 1461 hoogtemeters. profiel klim Hautacam

Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag (samen met beelden van zondag) vind je hier

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Aankomstdag
profiel aankomstdag
Kleding voor Ton
Bob Hautacam
Daan Hautacam
Erick Hautacam
Route dag 1
Kaart van dag 1 Op de eerste echte fietsdag, zondag 9 september rijden we een rondje over een aantal mooie collen. We vertrekken we uit Argelès-Gazost richting Col de Spandelles. Dit is een smal bergweggetje tussen de bomen. De klim is 15,5 km van een hoogte van 455 naar 1380 meter, gemiddeld 6% en maximaal 12,2%.
Na de afdaling slaan we rechtsaf de D126 op richting Arthez-d'Asson. Na deze plaats slaan we linksaf kleinere weggetjes in en door een glooiend mooi landschap gaan we richting Bruges-Capbis-Migafet. Degenen die geen zin hebben in een grote ronde blijven de D126 volgen en gaan dan via de D226 en D937 richting Lourdes. Van daaruit rijden ze dan terug naar Argelès-Gazost. Degenen die wel de grote ronde maken, komen via de kleine wegen bij de D335 en gaan we linksaf richting Louvie-Juzon. Daar gaan we linksaf de D240 op richting Béost en laten Laruns rechts liggen. Aan het eind van deze weg komen we vanzelf op de D918 richting de Col de l'Aubisque, samen met de Tourmalet de beroemdste berg van de Pyreneeën
Een klim van een 16,6 km van 519 naar 1709 meter hoogte.
Gemiddeld 7,2% en maximaal 10%. De tweede helft is beduidend moeilijker dan de eerste helft.
Daarna rijden we na een klein stukje afdalen langs een steile rotswand door naar de Col du Soulors. Voorzichtigheid is geboden, want op 17 juli 1951 verspeelde Wim van Est hier zijn gele trui door het ravijn in te rijden en 70 meter naar beneden te storten. Wonderwel was hij vrijwel ongedeerd. Een plaquette aan de wand herinnert aan deze gebeurtenis.
De klim van de Soulors is een kleine 3 km van 1360 naar 1474 meter en gaat geen problemen geven. Vanaf de Soulors dalen we weer af richting L'Hôtel Villa Bon repos. in Argelès-Gazost. In totaal is deze rit 114 km met 2802 hoogtemeters. profiel Spandelles
profiel Aubisque
profiel Soulors


Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag (samen met beelden van zaterdag) vind je hier

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Dag 1
profiel dag 1
Henk op Col de Spandelles
Hans Bob en Ron op Col de Spandelles
lunch op dag 1
Regen op de Aubisque
Wijb en Erick op de Aubisque
Willem S bij plaquette van Est
Jan diner dag 1
Tony Award
Route dag 2
kaart van dag 2
Op de tweede fietsdag van onze tocht, maandag 10 september, vertrekken we uit Argelès-Gazost richting Luz-Saint-Sauveur. Via een fietspad dat is aangelegd op een voormalige spoorbaan kunnen we ons warm trappen tot aan de voet van de Col du Tourmalet. Daar begint de klim van 19 km van 711 naar 2115 meter hoog. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,4% en maximaal 10,2%. Dat maximum geldt voor de laatste kilometer waar zelfs een heel klein stukje 16% in zit. We bereiken dan het dak van deze week.
Vervolgens dalen we af richting Campan en slaan dan in Sainte-Marie de Campan rechtsaf richting de Col d'Aspin. Dit is een klim van 12,8 km van 847 naar 1487 meter hoog. Het stijgingspercentage is gemiddeld 5% en maximaal 9%. De aanloop is voor de benen plezierig, maar de laatste 4 kilometer zijn boven de 8%.
Dan dalen we af naar onze volgende etappeplaats Arreau. Degenen die er genoeg van hebben gaan naar het hotel, maar wie nog wat over heeft, slaat aan het eind van de afdaling linksaf richting Col de Beyrède. Dit is een klim van 11 km van 630 naar 1417 meter hoog. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,1% en maximaal maar liefst 15,2% Na deze uitdaging dalen we dezelfde weg weer af richting Arreau. We overnachten daar in Hotel Les Balcons de la Neste.
profiel klim Tourmalet
profiel klim Aspin
profiel klim Beyrède

Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag vind je hier

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Dag 2
profiel dag 2
Fietspad vanaf Argelès-Gazost
Koffie in Barèges
WillemV in Barèges
laatste kilometer van de Tourmalet
Hans op Tourmalet
JohanH Tinus Piet op Tourmalet
Tinus WillemS JohanJ Piet Martin op Col de Beyrède
Route dag 3
kaart van dag 3
Op de derde fietsdag van onze tocht, dinsdag 11 september, fietsen we een rondje over 3 cols en blijven dus in Arreau. We beklimmen wederom de Col d'Aspin, maar nu van de kant van Arreau. De klim is 12 km van 710 naar 1489 meter hoog. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,5% en maximaal 10%.
Na een korte afdaling tot 1098 meeter hoog slaan we linksaf het prachtige gebied in van de Hourquette d'Ancizan. Gestaag gaan we dan weer omhoog. In het begin zijn de percentages vriendelijk, maar geleidelijk wordt het venijniger en verschijnen ook getallen boven de 10% op de teller. Midden in de klim dalen we weer een stukje af. Het is dan uitkijken geblazen, want er lopen ezels los die zich weinig van fietsers aantrekken. De totale klim is 10 km van 1098 naar 1564 meter hoogte.
Gemiddeld 5,7% en maximaal 12%.
Via een smalle weg met veel losse stenen hebben we een lange afdaling naar Guchen. Als je geen zin meer hebt, sla je linksaf en ga je weer richting het hotel in Arreau.
Degenen die nog niet genoeg hebben gehad, gaan rechtsaf richting Saint-Lary-Soulan. We rijden dwars door het dorp en vlak na het dorp slaan we haaks linksaf en beginnen aan de klim van Col d'Azet. Dit is een pittige klim van 10,7 km van 800 naar 1580 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,3% en maximaal 13,5%. Vooral het rondje om de kerk in het plaatsje Azet is erg steil.
Er volgt dan een lange afdaling met veel haarspeldbochten richting Génos. We vervolgen de D25 naar Le Moulin D'Avajan. We gaan dan rechtdoor over de D618 naar Bordères-Louron. Daar slaan we linksaf de D25 in richting Ilhan voor een klein kuitenbijtertje. In ongeveer 2,5 km overbruggen we 250 hoogtemeters. Gemiddeld is dit dus 10%, maar 14% verschijnt ook op de teller. Tot slot rijden we dan weer Arreau in en overnachten wederom in hotel Hotel Les Balcons de la Neste. profiel klim Aspin

profiel klim Hourquette d'Ancizan

profiel klim Azet

Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag vind je hier

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Dag 3
profiel dag 3
Top Col d'Aspin
Hans en Dirk koffie dag 3
JohanJ maakt vrienden op Hourquette d'Ancizan
Ron WillemV Piet op Hourquette d'Ancizan
Hans en Wijb op Hourquette d'Ancizan
WillemV Gerard Dirk op Hourquette d'Ancizan
Lonely at the top
Daan Erick WillemS in Guchen
Bob en JohanJ prepareren lunch dag 3
WillemS op Col d'Azet
Erick op Col d'Azet
Piet op Col d'Azet
Route dag 4
kaart van dag 4
Op de vierde fietsdag van onze tocht, woensdag 12 september vertrekken we uit Arreau richting Seix. Dit is de Koninginnerit van deze week. In totaal leggen we 127 km af met 3235 hoogtemeters. Deze keer kan niets afgesneden worden en moeten alle meters gereden worden. Als eerste staat de Col de Peyresourde op het programma. Deze begint vriendelijk, maar wordt na 3 km toch wat serieuzer.
De klim begint in Avajan op 914 meter hoog en is 10 km lang en gaat naar 1569 meter hoogte.
Gemiddeld 6,6% en maximaal 9,5%. De klim heeft weinig bochten en breed, glad asfalt.
Er volgt dan een afdaling naar Bagnères-de-Luchon. Daar gaan we linksaf de iets drukkere D125 op richting Cierp. Daar gaan we rechtsaf de D44 op richting Boutx
In Saint-Béat begint de klim van Col de Menté. Dit is een pittige klim van 9,3 km van 500 meter naar 1349 meter hoogte. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9,1% en maximaal 11%.
Dan dalen we weer af en gaan over van de D44 naar de D85. Uitendelijk komen we uit bij brug Pont de l'Oule over riviertje Le Ger. Dit is de D618 en gaan we rechtsaf en beginnen aan de klim van de Portet d'Aspet. Vanaf dit punt is het 4,3 km stevig klimmen van 633 naar 1069 km. Het gemiddelde stijgingspercentage is 10,1% en maximaal 12,8%. Al vrij snel in de klim kom je het monument van Fabio Casartelli tegen, de renner die op 18 juli 1995 in de 15e etappe van de ronde van Frankrijk in de afdaling verongelukte.
Na de top dalen we af tot we aankomen in Audressein. Daar slaan we rechtsaf de D4 op (daarna linksaf D17 aanhouden) en dan begint de klim van de laatste berg van de dag de Col de la Core. In totaal is de klim 17,5 km van 510 naar 1395 meter hoogte. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,1% en maximaal 8%. Het is geen woeste klim dus. Maar met al de meters in de benen zal iedereen blij zijn als ze boven zijn.
Via de D17 dalen we weer af tot we uiteindelijk in onze volgende overnachtingsplaats Seix uitkomen. Daar verblijven we in hotel Auberge Du Haut Salat.
profiel klim Peyresourde
profiel klim Mente
profiel klim Aspet
profiel klim Core


Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag vind je hier

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Dag 4
profiel dag 4
Henk op Col de Peyresourde
Dirk Martin WillemV JohanH Gerard op Col de Peyresourde
WillemV Hans koffie dag 4
Daan uitgewoond op top Col de Menté
Daan Jan Henk Richard op top Col de Menté
Martin aan begin Portet d'Aspet
Daan op plek ongeluk Casartelli
Bob filmt Dirk op top Portet d'Aspet
Tinus Gerard Erick op top Portet d'Aspet
Hans WillemS Henk Erick Jan Wijb Col de la Core
Piet en Tinus in Seix
Route dag 5
kaart van dag 5
Op de vijfde fietsdag van onze tocht, donderdag 13 september, rijden we een klein rondje over 3 cols en komen dan weer terug in Seix.
Eerst rijden we via de D3 richting Oust en gaan dan rechtsaf de D32 op. Vervolgens slaan we linksaf de D17 op richting Cominac. Bij de afslag begint de klim van de Col de Saraillé. De klim is ruim 9 km van 527 naar 942 meter hoogte. Het gemiddelde stijgingspercentage is 4,5% en maximaal 8,5%.
Dat maximum zit in de eerste 2 km en daarna is de klim erg vriendelijk. We dalen dan via de D17 weer af richting Massat. In Massat gaan we de D618 op richting Tarascon en de Col de Péguère. De klim begint in Massat en is 9,8 km lang en gaat van 649 naar 1375 meter hoog. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,4% en maximaal 18%. Tot de afslag van de D17 komt niemand in de problemen en is er tijd genoeg om van het landschap te genieten. Na Boussenac slaan we linksaf de D17 op en begint het serieuze werk met gelijk stroken die oplopen tot 18%. Vanaf die afslag is het nog 3,6 kilometer tot de top met een gemiddelde stijging van 11,8%. Een ware kuitenbijter dus. Boven gaan dan linksaf over op de D72 richting Col de Portel.
Via de D72 en later D18B dalen we af richting Biert. In dat plaatsje slaan we rechtsaf de D618 op richting Saint-Girons. We volgen de weg tot de rotonde en slaan daar linksaf de D3 op richting Seix-Oust. Bij de volgende rotonde houden we de D3 aan richting Seix en komen zo weer terug bij ons hotel Auberge Du Haut Salat.

profiel klim Saraille

profiel klim Péguère

profiel klim Portel


Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag vind je hier

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Dag 5
profiel dag 5
Ron WillemV in Seix
Henk Erick Hans Daan op top Col de Saraillé
Martin en WillemS op top Col de Péguère
JohanH op top Col de Péguère
Opa Gerard op top Col de Péguère
klim portel
Ploeg op terras hotel in Seix
Jan in Seix
Auberge Haut du Salat
Route dag 6
kaart van dag 6
Op de zesde en laatste fietsdag van onze tocht, vrijdag 14 september, vertrekken we uit Seix.
We gaan eerst via de D3 richting Oust en gaan via de D17 dwars door dit plaatsje. We passeren dan Hotel de la Poste waar we in 2005 een nachtje verbleven. Als we door Oust zijn gaan we rechtsaf de D32 op richting Aulus-les-Bains. Daar begint de klim over de D8F naar de Col d'Agnès.
De klim is 10,4 van 477 naar 1570 meter hoogte. Gemiddeld 8,1% en maximaal 10,6%. Dit is dus een stevige klim om mee te beginnen.
Er wordt afgedaald tot de D18. Daar gaan we rechtsaf naar Port de Lers. Deze klim is 3,6 km van 1295 naar 1517 meter hoog. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,2% en maximaal 8,9%.
Er volgt dan een lange afdaling naar Vicdessos. Daar gaan we over de D8 naar Tarascon. Op de rotonde, waar we de N20 kruisen, gaan we rechtdoor richting Ussat-les-Bains. Op de volgende rotonde gaan we rechtsaf de D123 op. In Barry d'en Bas gaan we rechtsaf richting de N20. Bij de N20 gaan we linksaf richting Ax-les-Thermes. Bij Aulos verlaten we de drukke N20 en gaan de D522 op en gaan we naar onze finale klim van deze week Plateau de Beille. In Les Cabannes begint de klim van 15,8 km van 535 naar 1790 meter hoog.
Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9% en maximaal 11%. Na alle kilometers moeten we nog een keer onze spieren pijnigen. We dalen via dezelfde weg weer af en gaan via de N20 terug naar Tarascon waar ons laatste hotel is: Hôtel Bellevue
Zaterdag 15 setember vliegen we vanaf Toulouse weer naar Amsterdam.

profiel klim Agnes
profiel klim Lers
profiel klim Beille

Het verhaal van deze dag vind je hier

De diavoorstelling van deze dag vind je hier

Filmbeelden van deze dag zijn in 2 delen:
deel 1 en deel 2

De foto's van deze dag vind je hier

Naar boven


Dag 6
profiel dag 6
JohanJ in Aulus-les-Bains
Ploeg in Aulus-les-Bains
WillemS en Henk op Col d'Agnes
Hans op Col d'Agnes
Richard op Col d'Agnes
Bob op Col d'Agnes
Daan op Port de Lers
Ron op Plateau de Beille
Tinus op Plateau de Beille