Blue Train Bike Club Zaanstreek/Waterland
Alles over ons Dolomietenavontuur:
In 2013 is de vriendenploeg van 7 tm 14 september naar de Dolomieten geweest                  Hier alles over de avonturen en per dag een overzicht van de route en hotels
aankondiging
Bewegende beelden van deze tocht zijn hier te vinden.
Dolomieten 2013
aankomstdag
route dag 1
route dag 2
route dag 3
route dag 4
route dag 5
route dag 6
Dolomieten 2013
Aankomstdag
Mittersill Op zaterdag 7 september vliegen we van Amsterdam naar Innsbruck. We gaan vervolgens naar Mittersill waar we verblijven in Hotel Gasthof Hirschenwirt.
Daar we pas laat in de middag arriveren hebben we deze keer geen opwarmronde, maar prepareren we ons gelijk voor de volgende dag waar de zware Großglockner op het programma staat.

In totaal fietsen we deze week 674 kilometer en 13.889 hoogtemeters.

De voorbeschouwing op radio Oostzaan kun je hier horen.

Het verhaal van deze dag vind je hier


Naar boven


Aankomstdag
Aankomst Innsbruck
kerk Mittersill
Route dag 1
profiel van dag 1 Op de eerste fietsdag van onze tocht, zondag 8 september vertrekken we uit Mittersill richting Zell am See om daar rechtsaf te slaan richting de Großglockner Hochalpenstrasse. De eerste 40 kilometer zijn vlak, zodat we ons eerst warm kunnen fietsen. Bij Fusch begint de klim. Een klim van ruim 21 km van 805 naar 2571 meter hoogte. Gemiddeld 8,3% en maximaal 11,9%. Vanaf kilometer 7 is het flink aanpoten en schommelt het stijgingspercentage rond de 10%. In de lange afdaling moet ook regelmatig weer een stukje omhoog gereden worden. Niet steil, maar toch. We rijden dan door Heiligenblut en vlak voor Lienz zit nog een klein pukkeltje. We overnachten in Lienz. In totaal is deze rit 113 km met 2375 hoogtemeters. We overnachten in Lienz in Gasthof Goldener Fisch
profiel klim Grossglockner

Het verhaal van deze dag vind je hier

Het verslag op radio Oostzaan kun je hier horen.

Naar boven


Dag 1
route dag 1
daan
hans
Route dag 2
profiel van dag 2 Op deze dag, maandag 9 september, rijden we van Lienz naar La Villa in Italië. Met deze rit kunnen we iets bijkomen van de eerste dag. We rijden vanuit Lienz via het Drautal-fietspad Italië in. Na het meertje Lago di Valdora slaan we links af richting onze enige echte klim voor de dag: Passo Furcia. Hij start op ruim op ruim 65 kilometer na de start. Een klim van 9 km van 1053 naar 1789 meter hoogte. Gemiddeld 8,1%, maar er zit een kilometer (tussen 5 en 6 km) van 12% in. Daarna volgt een afdaling van 12 kilometer. Vanaf kilometer 90 rijden we dan weer licht omhoog naar onze volgende standplaats La Villa. Het aantal kilometers van deze dag is 106 kilometer en er zijn 1723 hoogtemeters.
We overnachten in Hotel Ladinia
profiel Passo Furcia

Het verhaal van deze dag vind je hier

Het verslag op radio Oostzaan kun je hier horen.

Naar boven


Dag 2
route dag 2
Willem
Piet
Route dag 3
profiel van dag 3 Op deze dag, dinsdag 10 september, rijden we een rondje van La Villa naar La Villa en niet zomaar een rondje. Er staat ons een aardige uitdaging te wachten. De afstand bedraagt 115 km met in totaal 3627 hoogtemeters. Na de start begint gelijk de klim van de Passo Gardena. De klim is 9,5 km van 1522 naar 2121 meter hoogte. Gemiddeld 6,2% en maximaal 10%. Na een korte afdaling rijden we naar de volgende klim toe van de passo Sella. Het is een korte klim van 5,5 km van 1871 naar 2211 meter hoogte. Gemiddeld 6,8% en maximaal 9,0%. Daarna dalen we weer af naar Canazei. Dan begint de klim naar de Passo Fedaia. Een klim van 14 kilometer van 1440 meter naar 2057 meter hoogte. Gemiddeld 4,4%. Dit lijkt weinig, maar tussen de 7 en 11 kilometer is er een stevig steil stuk. De maximale stijging is 9,8%. Op de top arriveren we bij een groot meer: Lago di Fedaia.
Dan volgt een lange afdaling naar Selva di Cadore. Daar begint de grootste uitdaging van deze dag: Passo Giau. Een klim van 10 kilometer van 1314 meter hoogte naar 2236 meter hoog. Gemiddeld maar liefst 9,1% en maximaal 10,4. Daarna volgt een afdaling richting Pocol van 8,5 kilometer. We slaan dan links af voor de laatste klim, de Passo Valparola. Een klim van 13 kilometer van 1490 meter naar 2192 meter hoogte. Gemiddeld is de klim 5,4% en maximaal 8,3%, lang dus maar niet zwaar. Tot slot dalen we weer af naar La Villa en is de ronde compleet.
We overnachten wederom in Hotel Ladinia
profiel Passo Gardena profiel Passo Sellaprofiel Passo Fedaia profiel Passo Giau profiel Passo Valparola Het verhaal van deze dag vind je hier

Het verslag op radio Oostzaan kun je hier horen.

Naar boven


Dag 3
route dag 3
martins
koud
gerarddirk
martinv
Route dag 4
profiel van dag 4 Woensdag 11 september rijden we naar ons volgende verblijf in Calalzo di Cadore. Ook daar zullen we 2 nachten verblijven. De route gaat via de bekende wintersportplaats Cortina d'Ampezzo. De afstand bedraagt 103 km met in totaal 2359 hoogtemeters. Na de start begint gelijk de klim van de Passo Valparola. De dag er voor hebben we deze passo in omgekeerde richting gedaan. De klim is 13,5 km van 1390 naar 2193 meter hoogte. Gemiddeld 5,8% en maximaal 9,5%. Na een lange afdaling van 18 kilometer zijn we in Cortina d'Ampezzo en rijden we via Passo Tre Croci naar Lago di Misurina. Passo Tre Croci is een klim van 8 km van 1230 naar 1809 meter hoogte. Gemiddeld 7,2% en maximaal 10,2%. Daarna dalen we een klein stukje af. Bij Lago di Misurina wacht de grootste uidaging van de dag: Tre Cime di Lavaredo. Het is een korte klim van 7,5 km van 1756 naar 2349 meter hoogte. Gemiddeld 7,5% en maximaal 13,8%. Vooral de laatste 4 kilometer van deze tolweg hebben Mortirolo allure. Dit is een doolopende weg, dus dalen we weer af naar Lago di Misurina. Daarna dalen we verder af naar onze volgende verblijfplaats.
We overnachten in Calalzo di Cadore in Hotel Ferrovia
profiel Passo Valparola profiel Tre Croci profiel Tre Cime di Lavaredo Het verhaal van deze dag vind je hier

Het verslag op radio Oostzaan kun je hier horen.

Naar boven


Dag 4
route dag 4
bob
wijb
Jan
Route dag 5
profiel van dag 5 Donderdag 12 september blijven we in Calalzo di Cadore. Vandaag staat een mooi rondje op het programma. De afstand bedraagt 106 km met in totaal 2390 hoogtemeters. Na de start begint na een korte aanloop de klim van de Passo Ciampigotto. De klim is 17 km van 740 naar 1779 meter hoogte. Gemiddeld 6,2% en maximaal 11,7%. 3 Kilometer na de top van de Sella Ciampigotto is de top van de Sella di Razzo op vrijwel dezelfde hoogte. Na een korte afdaling slaan we rechtsaf en krijgen we een heel korte beklimming naar de top van de Sella di Rioda op precies 1800 meter.
Dan krijgen we een prachtige afdaling richting Ampezzo, waarbij we lang het meer Lago di Sauris komen. Vanaf het meer moeten we door 5 lange tunnels om vervolgens in Ampezzo rechtsaf te slaan en gaan we richting Passo della Mauria. De klim is 9 km van 894 naar 1298 meter hoogte. Gemiddeld 4,4% en maximaal 9,3%. Geen woeste klim dus. Tot slot dalen we weer af naar Calalzo di Cadore.
We overnachten wederom in Calalzo di Cadore in Hotel Ferrovia
profiel Sella Ciampigotto profiel Passo della Mauria Het verhaal van deze dag vind je hier

Het verslag op radio Oostzaan kun je hier horen.

Naar boven


Dag 5
route dag 5
Sella Ciampigotto
Route dag 6
profiel van dag 6 Op de laatste dag van onze tocht, op vrijdag 13 september, rijden we van Calalzo di Cadore naar Trevisio. De afstand bedraagt 131 km met 1414 hoogtemeters. De eerste 13 km zijn redelijk vlak en voert ons over een fietspad, dan begint de klim van de Forcella Cibiana. Een klim van een kleine 10 km van 774 naar 1536 meter hoogte. Gemiddeld 7,8% en maximaal 10,3%. De eerste kilometer is gelijk stevig met een stijging boven de 10%. Maar eenmaal boven dan hebben we de laatste beklimming van deze week gehad. Daarna is het alleen nog maar afdalen tot we uiteindelijk bijna op zeeniveau in Trevisio arriveren.

Tijdens deze ruim 100 kilometer lange afdaling verlaten we Parco Nazionale delle Dolomiti en rijden we evenwijdig aan de snelweg naar Trevisio. Soms is het mogelijk de drukte te vermijden, maar af en toe moeten we ook wat drukkere wegen berijden. Uiteindelijk bereiken we dan midden in Trevisio onze eindbestemming.
We overnachten in Hotel Il Focolare

Op Zaterdag vliegen we vanaf Trevisio terug naar Amsterdam.

profiel Cibiana

Het verhaal van deze dag vind je hier

Het verslag op radio Oostzaan kun je hier horen.


Naar boven


Dag 6
plattegrond dag 6
ronjdirk
ronh